Resveratrol protege mais eficazmente células intestinais da inflamação do que o ácido 5-aminosalicilico, um agente terapêutico convencional

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Resveratrol protege mais eficazmente células intestinais da inflamação do que o ácido 5-aminosalicilico, um agente terapêutico convencional

Sexta, 05.12.2014

O resveratrol é um composto do grupo dos polifenóis, presente em pequenas concentrações em várias plantas comestíveis e frutos e que pode atingir concentrações significativas no intestino, após ingestão moderada desses alimentos. O facto de se encontrar também no vinho tinto aumenta a sua relevância e acessibilidade. Neste trabalho, demonstrou-se que este composto de origem natural tem uma elevada eficácia anti-inflamatória em células intestinais humanas, comparativamente com o fármaco ácido 5-aminosalicílico, considerado um agente terapêutico de 1ª linha no tratamento da Doença Inflamatória Intestinal. A investigação dos mecanismos moleculares subjacentes à acção anti-inflamatória do resveratrol conduziu a resultados interessantes, revelando a sua capacidade de reduzir a produção de vários mediadores e enzimas pró-inflamatórias bem como a formação de espécies reactivas de oxigénio, em concentrações significativamente inferiores às do fármaco convencional para o tratamento de inflamação intestinal (ácido 5-aminosalicílico). Deste modo, este trabalho abre caminho à utilização do resveratrol como um nutracêutico promissor no âmbito da Doença Inflamatória Intestinal, quer aumentando os períodos de remissão quer limitando a sua progressão e, consequentemente, retardando ou prevenindo o desenvolvimento de carcinoma do cólon.

 

Autores e Afiliações:

Diana Serra 1,2, Ana T. Rufino 1,2, Alexandrina F. Mendes1,2, Leonor M. Almeida 1,2, Teresa C. P. Dinis 1,2.

1 CNC – Center for Neuroscience and Cell Biology, University of Coimbra, Coimbra, Portugal;

2 Faculty of Pharmacy, University of Coimbra, Coimbra, Portugal.

 

Abstract:

Background: Many advances have been recently made focused on the valuable help of dietary polyphenols in chronic inflammatory diseases. On the other hand, current treatment options for intestinal bowel disease patients are unsatisfying and, for this reason, it is estimated that many patients use dietary supplements to achieve extra benefits. 

Aim: The aim of this work was to analyze under a mechanistic perspective the anti-inflammatory potential of resveratrol, a natural polyphenolic compound, and to compare it with a pharmaceutical agent, 5-aminosalicylic acid, using the intestinal HT-29 cell line, as a cellular model.

Methodology and Principal Findings: In the present study, HT-29 colon epithelial cells were pre-treated with 25 μM resveratrol and/or 500 μM 5-aminosalicylic acid and then exposed to a combination of cytokines (IL-1α, TNF-α, IFN-γ) for a certain period of time. Our data showed that resveratrol, used in a concentration 20 times lower than 5‑aminosalicylic acid, was able to significantly reduce NO and PGE2 production, iNOS and COX-2 expression and reactive oxidant species formation induced by the cytokine challenge. However, as already verified with 5-aminosalicylic acid, in spite of not exhibiting any effect on IkB-α degradation, resveratrol down-regulated JAK-STAT pathway, decreasing the levels of activated STAT1 in the nucleus. Additionally, resveratrol decreased the cytokine-stimulated activation of SAPK/JNK pathway but did not counteract the cytokine-triggered negative feedback mechanism of STAT1, through p38 MAPK.

Conclusion/Significance: Taken together, our results show that resveratrol may be considered a future nutraceutical approach, promoting remission periods, limiting the inflammatory process and preventing colorectal cancer, which is common in these patients.

 

Revista: PLos ONE

 

Link: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0109048